Ziele Azteków nie leży u nas na magazynie od czasów Azteków, ale jej korzenie sięgają dawnych czasów Meksyku. Co ją charakteryzuje? Słodycz, słodycz, słodycz… w wielu krajach Azji używana jako bezkaloryczny słodzik do napojów i potraw – nawet 3 razy słodsza od Stewii. Możemy ja hodować w pojemnikach oraz w ogródkach w gruncie. Doskonale zachowuje się na płaskim gruncie jak i w podwieszonych korytkach. Tworzy płożące się pędy 80-100 cm z „mięsistymi”, zielonymi liśćmi (lekko podbarwionymi na fioletowo) i kwiatostanami, które utrzymują się cały rok (w wersji korytkowe, którą możemy przezimować w dodatnich temperaturach). Kwiatki są małe, kremowej barwy. Liście są jadalne – mają miętowy posmak.
Ziele Azteków – uprawa i zastosowanie
Gleba wilgotna i żyzna. Uwielbia słoneczne miejsca, ale nie bezpośrednie, ostre słońce. Zimowana w dodatnich temperaturach. W korytku możliwa uprawa całoroczna. Zastosowanie: liście można używać świeże lub suszone – szczególnie do deserów. Wytwarzany związek zwany hernandulyną jest 1000 razy słodszy od sacharozy i 3 razy słodszy od stewii.