Ziele Azteków nie leży u nas na magazynie od czasów Azteków, ale jej korzenie sięgają dawnych czasów Meksyku. Co ją charakteryzuje? Słodycz, słodycz, słodycz… w wielu krajach Azji używana jako bezkaloryczny słodzik do napojów i potraw – nawet 3 razy słodsza od Stewii. Możemy ja hodować w pojemnikach oraz w ogródkach w gruncie. Doskonale zachowuje się na płaskim gruncie jak i w podwieszonych korytkach. Tworzy płożące się pędy 80-100 cm z „mięsistymi”, zielonymi liśćmi (lekko podbarwionymi na fioletowo) i kwiatostanami, które utrzymują się cały rok (w wersji korytkowe, którą możemy przezimować w dodatnich temperaturach). Kwiatki są małe, kremowej barwy. Liście są jadalne – mają miętowy posmak.
Gleba wilgotna i żyzna. Uwielbia słoneczne miejsca, ale nie bezpośrednie, ostre słońce. Zimowana w dodatnich temperaturach. W korytku możliwa uprawa całoroczna. Zastosowanie: liście można używać świeże lub suszone – szczególnie do deserów. Wytwarzany związek zwany hernandulyną jest 1000 razy słodszy od sacharozy i 3 razy słodszy od stewii.
Alstroemeria (pisownia łacińska) ma kilka odmian m.in. SUMMER Breeze lub Red a także Indian summer.…
Wielu z Was zgodzi się, że lilie należą do grupy kwiatów, które idealnie ozdabiają nasze…
Konwalnik płaskopędowy jest specyficzną wieloletnią byliną, o czarnych, nietracących koloru liściach. Bardzo często mylony z…
Proponujemy szeroką gamę roślin poplonowych, które wysiane teraz poprawią właściwości gleby. Odchwaszczą i wzbogacą ją.…
Kwiaty wyglądające wprost bajecznie z nietypowym okresem kwitnienia. Niestety, nie należy do najłatwiejszych w uprawie,…
Korona cesarska to jedna z najpiękniejszych roślin cebulowych, kwitnących na wiosnę. Zasłużenie mają miano korony…
Ta strona używa Ciasteczek.